Firmamızın ürün gamında Split ve Multi Split klima, VRF Sistem klimalar, Isı pompaları, özel klimalar vardır. Split tip klima olarak Duvar, Kaset, Kanallı, Salon, Yer Tavan tipleri mevcuttur. Multi split klimalar da 1 dış ünite, 2-3-4-5 iç üniteye kadar istenilen tipte iç ünite bağlanabilenlerdir. VRF Sistem klimalar ise 1 dış (tek veya kombinasyonlu) ve çok iş üniteden oluşan sistemdir.
Klima’nın kelime anlamı “konfor ”dur. Fransızcadan türetilmiştir. Split’in kelime “ayrı”, “ayrık” tır. Soğutma sistemini oluşturulan elemanların 2 veya daha fazla gövde içine yerleştirilmesiyle oluşmuştur. 2 ayrı sistemin birisine iç ünite, diğerine dış ünite ismi verilir. Bu iki cihazı bağlamak için ara bakır boru tesisatı bağlanır ve gerekli işlemler yapılarak çalıştırılır. İç ünite iç ortama, dış ünite dış ortama takılarak, en büyük ses kaynağı olan dış ünite iç ortamdan uzağa takılabilir. Ses konforu böyle sağlanır.
Çoklu split anlamına gelmekte olup, tek bir dış üniteye 2-3-4-5 veya daha fazla içi ünite takılabilir. Dış ortamdaki yerden büyük tasarruf eder, oluşabilecek görüntü kirliliği önlenecektir. İç Ünite seçenekleri değişik tipler olduğu için iç mekanın dekorasyonuna göre iç ünite seçimleri yapılabilir. Tüm iç üniteler soğutma veya ısıtma modunda çalıştırılır. Bir oda soğutma, diğer oda ısıtma modunda çalışmaz.
Variable Refrigerant Flow (VRF) kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş olan VRF; değişken debili soğutucu akışkanlı klima sistemi olarak Türkçe’ye çevrilebilir. VRF sistemlerde havayı işleyen belli bir sayıya kadar iç ünite tek veya modüler bir dış üniteye bağlanır. VRF Klima Sistemi; bir dış ünite ile, gaz akış dağıtıcıları yardımıyla birden çok iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği direkt genleşmeli klima sistemleridir. Gerektiği kadar soğutucu akışkan doğru faz ve doğru zamanda ihtiyaç duyulan iç üniteye sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılması sağlanır.
R410A soğutucu gazın içerisinde Klor (Cl) elementi bulunmadığı için ozon tabakasına zarar vermemektedir. R410A ozon tüketim katsayısının sıfır oluşu ile çevre dostu bir gazdır. Hausluft olarak VRF Sistem klimalarımızda R410A soğutkanı (gazı) kullanılmaktadır.
dB(A) Ses seviyesi ölçü birimidir. Desibelmetre ile ses seviyesi ölçülür. Desibelmetre ile cihazdan belli bir mesafe şartları içinde yapılan ses seviyesi “Ses Basıncını”, cihaz üzerinden belli noktalarda yapılan ölçümlerde ise “Ses Gücü” ölçümü yapılır. Klima, elektrikli ve elektronik cihazlar alır iken ses seviyesi değerlerine bakınız. 40 dB(A) altında ses seviyeleri konfor şartlarını karşılar. Üste çıktıkça, rahatsızlık duymaya başlayabilirsiniz.
Inverter, inverter, invertör gibi kelimelerle karşılaşabilirsiniz. Hepsi aynıdır. İnverter ortamdaki yüke göre kapasite değişimi ve enerji tasarrufu sağlayan bir sistemdir. Inverter klimalar kapasitesini ortamdaki ihtiyaca göre ayarlayarak enerji tasarrufu sağlar. Aynı zamanda bu özelliği sayesinde ortamın ihtiyacı azaldığında kapasitesini düşürerek oda sıcaklığını sabit tutar.
Verim, performans değerleridir. Klimalar ısıtma ve soğutma işlevini yerine getirirken elektrik enerjisi harcarlar. Soğutma da COP (Coefficient Of Performance) ve ısıtmada elektrik enerjisi verimliliği anlamına gelen EER (Energy Efficiency Ratio) değerlerleri gösterge olarak kullanılır. Klima kapasitesinin, cihazın harcadığı enerjiye oranıdır. Bu oranlar ne kadar yüksek ise klima o kadar verimlidir.
Klimanın farklı iklim şartlarında ve bölgelere göre değişen verimliliğini ifade eder. Farklı dış ortam sıcaklıklarında ve farklı kapasitelerde klimanın çalıştırılmasıyla elde edilen bir enerji verimlilik oranıdır. Avrupa Sezonsal Verimlilik Yönetmeliğine göre ölçülür. |
SEER = İngilizce “Seasonal Energy Efficieny Ratio” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. |
SCOP = İngilizce “Seasonal Coefficient Of Performance” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. |
2013 yılından önce üretilen klimaların etiketlerinde ve broşürlerinde SEER, SCOP değerleri yerine EER ve COP değerleri bulunur. EER ve SEER ile COP ve SCOP aslında özünde aynı gösterge değerleridir. Ancak hesaplama yöntemleri farklıdır. Bu nedenle hesaplamalar sonucunda çıkan değerlerde farklıdır. EER ve COP eski enerji verimliliği yönetmeliğinin enerji verimliliği birimleri iken SEER ve SCOP ise ülkemizde 01.01.2014 den itibaren yürürlüğe giren yeni enerji verimliliği yönetmeliğinin enerji verimliliği birimleridir. Eski ve yeni Enerji Verimliliği yönetmeliklerinin doğal olarak Enerji Sınıfı aralığı tabloları da farklıdır. Bu noktada Son Kullanıcıların dikkat etmesi gereken detay satın alacakları klimanın hangi Enerji Verimliliği yönetmeliğine göre etiketlendirildiğine dikkat etmek ve satıcıdan bu detay hakkında bilgi istemektir. |
Duyulur ısı, maddenin sıcaklığını değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Maddenin sıcaklığında farklılık yaratır, ama halini değiştirmez. Gizli ısı ise, maddenin fiziksel halini değiştirmesine rağmen, sıcaklığında fark oluşturmaz. Klimalar ortamdan duyulur ısı çekerek sıcaklığı azaltırken; gizli ısı çekerek hava içindeki su buharlarını yoğunlaştırır, nem miktarını azaltır ve iç mekanı konforlu hale getirir.
Kapasite hesabı için, Size en yakın Hausluft bayisine başvurunuz. Kapasite montaj yapılacak mekânın bulunduğu bölgeye, yapı malzemesine, pencere alanına, güneş ışığı alma miktarına, ortamda bulunan kişi sayısına, ek ısı kaynaklarına ve alanın büyüklüğüne göre yetkili kişiler tarafından hesaplanır.
İşi bilen ile bilmeyen bir olur mu? Olmaz tabi ki. Klimalar çalışma prensibi olarak birbirine benzer. Ama montajları yetkin kişilerce yapılmazsa, verim alamazsınız, ekonomik ömrü boyunca kullanamazsınız. Paranızı kaybetmiş sayılırsınız. Bu nedenle yetkili servis kullanınız. Ürününüzün garantisini devam etmesi ve bu süreçten yararlanmanız, orijinal yedek parça kullanılması için yetkili servis tercih ediniz.
“İşini ehline bırakın” diye atasözümüz vardır. İşin ehli artık kanun ve yönetmeliklerle tanımlanmıştır. Elektrik iç tesisleri yönetmeliğine göre klima, kombi, hava perdesi gibi elektrikli cihazlara çekilecek kalıcı ve sabit tesisatlar, kullanıcı ve bina güvenliği açısından yetkin elektrikçi tarafından yapılmalıdır. Aksi durumda yangın ve ölümlere neden olan kazalar olabilir.
Klimanın belirli hızda hava üflemesi nedeniyle, insanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere direk gelmemesi tavsiye edilir. Kullanma kılavuzlarında da belirtildiği üzere konforlu bir ortam için oda sıcaklığının; soğutma için 24-26 °C ve ısıtma için ise 21-24 °C aralığında bir sıcaklık değerine ayarlanması gereklidir. Yazın düşük, kışın yüksek sıcaklıklardaki termostat değerleri sağlıklı olmadığı gibi, enerji tasarrufu yapamazsınız.
Klimalarda bakım, canlıların, ortamda bulunan bitkilerin ve cihazın kendisini koruması, sağlıklı yaşaması ve enerji tasarrufu için yapılmalıdır. Yetkili servis tarafından dikkat ve düzen ile yapılan koruyucu bakım, arıza oluşma riskini azaltır. Bakımı yapılmış klimada önceden tahmin edilmeyen kesintiler engellenerek konforda süreklilik sağlanırken; onarım ve yedek parça maliyetleri asgari seviyededir. Uzun süre bakım yapılamaz ise bakterilerin üremesine olanak sağlayan ortam koşulları oluşur. Bu bakteriler, ortama rahatsız edici koku yaydıkları gibi; özellikle alerjik hastalıkların önemli ölçüde nedenlerindendir. Öncelikle filtre temizliği yapılmalıdır. Filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürgeyle ya da ılık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Filtreleri mutlaka kurutunuz. Filtreleri doğrudan güneş ışığı altında bırakmamaya özen gösterin. Filtre temizliği ile ilgili daha detaylı bilgiye kullanım kılavuzundan ulaşabilirsiniz. Detaylı bakım sayısı (serpantin temizliği ve genel kontroller) klimanın çalıştığı ortama göre değişebilir. Klimanın performansının düşmemesi, arıza yapmaması ve enerji sarfiyatının azalması için yılda ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere bakımlarının yılda 2 defa yapılması tavsiye edilir. |
Klimalarımızda kendi kendini temizleme özelliği bulunmaktadır. Kullanma kılavuzunu okuyarak bu işlemi yapabilirsiniz. Bu özellik olmayan klimaları, yaz döneminde soğutma modunda çalıştırılan klimaların, iç ünite serpantininde bakteri ürememesi için sonbahar aylarında cihazı ısıtma modunda 20 dakika çalıştırınız. Serpantin kurutulacaktır. Hava filtrelerini temizleyip, kuruduktan sonra yerine takın. Uzaktan kumandanın pillerini çıkartın. | |
| |
|
Soğutma sisteminin sağlıklı ve problem çıkartmadan çalışabilmesi için sistemin içerisinde bulunun nemin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Soğutma sistemlerinin en büyük düşmanı nemdir. Klima cihazları üretilirken, dış üniteleri uygun basınçta vakumlama işlemi ile nemden arındırılarak, içerisini ihtiyacı kadar soğutucu akışkan koyulmaktadır. Ancak klimaların montajı esnasında kullanılan bakır boru tesisatının aynı işlemle vakumlanması ve bünyesindeki su taneciklerinin sistemden uzaklaştırılması gerekir. Bu hayati önem taşır.
Klima iç ünitesi üzerindeki ON / OFF düğmesi uzaktan kumanda kullanılamadığı durumlarda çalıştırma / durdurma işlevi görür. Klima otomatik modda çalışır. Uzaktan kumanda ihtiyacınız için yetkili servisimizle irtibata geçebilirsiniz.
Kumanda ayarlarını kontrol ediniz. Uygun sıcaklık ayarında mı? Örneğin soğutmada kullanırken termostat sıcaklığını oda sıcaklığının üstünde bir dereceye ayarladıysanız dış ünite devreye girmez (ısıtmada tam tersi). Filtreler temiz mi? Kapı ve pencereler açık olabilir mi? Odaya doğrudan güneş ışığı giriyor ve perdeler açık mı? Oda ya ek bir ısı kaynağı ilave oldu mu? Oda da çok fazla insan var m? Sorularını gözden geçirmemizde fayda var. Sorulara yanıt bulamıyorsanız, yetkili servis çağırınız.
İç ünite montaj yerinin seçimi için;
*Klimanın emiş ve üflemesine engel olmayan, sıcak ve soğuk havanın oda içerisine homojen dağılabileceği
*Direkt olarak kişilerin üzerine üflemeyeceği
*Ünitenin ağırlığına dayanabilecek, düz ve titreşim yapmayacak
*Drenaj suyunun kolayca tahliye edilebileceği
*Bakımının rahat yapılabileceği
Dış ünite yer seçimi için;
*Emiş ve üflemesine engel olmayan, yeterli hava sirkülasyonunun olduğu
*Ünitenin ağırlığına dayanabilecek, gürültü ve titreşim yaratmayacak
*Kolayca servis hizmeti verilebilecek
*Diğer ısı kaynaklarından etkilenmeyecek
Isıtma modunda, ısıtmanın sürekliliğinin sağlanması için, klimalar, dış ünitede dolaşmakta olan soğutucu akışkanın sıcaklığını, daima “dış havadan düşük” tutmak zorundadır. Dış hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte dış serpantin üzerinde yoğuşan su buharları, buz haline gelir. Buzlanma arttıkça ısı transferi güçleştiğinden verim düşer (klima dış ortamdan ısı alamaz). Dış ünitenin, üzerindeki buzu çözebilmek için klima belli zaman aralıklarında ters çevrimde çalışır (soğutma modunda). Bu işleme “defrost” denir. Bu normal bir işleyiştir. Defrost esnasında foşşş diye ses duyulur ve dış üniteden buhar çıkacaktır. Normal durumdur.
Böyle bir durum klimada bir arıza olmadıkça söz konusu değildir. Gaz kaçak arızaları büyük bir oranla yanlış montaj işleminden kaynaklanır. Bu yüzden dolayı klima kurulum, bakım ve onarım işlemleri yetkili servislerine yaptırılmalıdır. Klima gazı kullanıldıkça özelliğini yitiren ve yenilenmesini gerektiren bir yapıya sahip değildir.
Dünyada temiz enerji ve temiz doğa şiarıyla yola çıkan bilim adamları, ozon tabakasına zarar vermeyen soğutkanların kullanılmasını, yeni AB çevre normları ve sürdürülebilir ekosistem kaygıları nedeniyle ortaya çıkan R-32 gazının kimyasal ismi “diflorometan”dır. Tek başına kullanımından önce, karışım halinde olan R-410A soğutucu akışkanının bir bileşeni olarak kullanılmıştır (R-410A; %50 R-32, %50 R-125’in bir karışımıdır).
R-32’nin bir karışımın parçası olarak kullanılması yerine, saf halde kullanılmasının birçok avantajının olduğu fark edilmiş, bu bilgiyle beraber sektör bu yönde ilerlemeye başlamıştır.
R-32 Gazının Avantajları
* Enerji tasarrufu sağlar. Elektrik faturanızın bedeli azalır.
* Daha yüksek ısıtma ve soğutma kapasitesi sahip cihazlar sunulmaktadır.
* Daha az zamanda istenilen derecede soğutur ve ısıtır.
* Ozon tabakasına zarar vermez (*ODP=0, **GWP=675).
* Küresel ısınmaya daha az etkisi vardır.
* Daha kompakt, küçük klima tasarımlarına olanak sağlar.
* Güvenlidir, düşük yanıcılığa sahiptir.
* ODP: Ozon Tüketme Potansiyeli
* GWP: Küresel Isınma Potansiyeli
Klima koku yapmaz. Klimadan koku geliyor ise ortamdan kaynaklanan (yemek, toz, ahşap mobilya, parfüm vs.) bir neden olabileceği gibi filtresi kirlenmiş olabilir. Bakım yapmakta fayda vardır. Filtrenin temizliği kullanıcı tarafından yapılmalıdır. Bazı mahallerde klima montajı esnasında klimanın iç ünite drenaj suyu giderinin bağlandığı pis su tahliye hattına ilerleyen tarihlerde koku üreten lavabo, wc gibi başka birimlerin giderleri bağlanmakta ve bu nedenle klimadan koku gelmeye başlamaktadır. Klimanızdan koku geliyor ise klima yetkili servisi çağırmadan önce sizin klimanızda böyle bir durumun söz konusu olup olmadığını sorgulayınız. Sorunu çözemez iseniz yetkili servis çağırınız.
Klimanız ısıtma modunda çalışırken, dış ünitesinin su damlatması normaldir. Klimalar yazın (soğutma modunda) iç üniteden su tahliyesi yapar ve bu su bir hortum aracılığıyla dışarı atılır. Aynı şeklide, kışın da (ısıtma modunda) dış üniteden su tahliyesi normaldir.
İnsan ve canlıların sağlığına zararı yoktur. Hatalı kullanılması durumunda zararları olabilir. Kullanma kılavuzundaki talimatlara uyulduğu takdirde canlılara hiçbir zararı bulunmamaktadır. Sağlık söz konusu olduğunda, klima kullanımı ile ilgili şu detaylara özen gösterilmelidir. Klima bulunduğu ortamdaki havayı kapalı hava devresi ile şartlandırdığı için zamanla CO2 oranı yükseldiğinden, saatte en az bir kez 1 dk süre ile ortamı havalandırarak oksijen oranını yükseltiniz ve iç ünitenin üflediği havanın direkt olarak canlı üzerine gelmemesine dikkat ediniz.
Eğer doğru keşif sonucu doğru kapasitede bir cihaz seçimi ve montajı yapıldı ise, on/off bir klima bir saat içinde yaklaşık olarak 45 dk çalışır. Klima hangi modda çalışıyorsa o modun Enerji cinsinden (KiloWatt) Nominal Sarfiyat değeri ile elektrik tüketim firmasının birim fiyatı (TL/kWh) ile çarpılarak sonuca ulaşılır. Örnek: Klimanın soğutma modundaki nominal sarfiyat değeri 1 kW , Elektrik firmasının birim fiyatı ise 0.75 TL/kWh olsun. 1 kW x 0,75 TL/kWh x 45/60= 0.57 TL/h kısaca saatte 57 kuruş elektrik tüketimi olacaktır.
İnverter klimalar dur/kalk yapmadan sürekli çalıştıkları ama çalışma süresi boyunca frekans ayarlamasını kendileri yaptığı için sarfiyat değerleri sürekli değişkendir. Bu nedenle inverter klimaların sarfiyatı yaklaşık olarak yine aynı formül ile hesaplanır ama 45/60 oranı ile çarpılmaz.